Vergadering VN-Veiligheidsraad over Syrië onverwacht geannuleerd

Vergadering VN-Veiligheidsraad over Syrië onverwacht geannuleerd

Een geplande zitting van de VN-Veiligheidsraad over Syrië, gisteren, is wegens spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten op het laatste moment afgezegd. De VS weigeren details bekend te maken over het akkoord dat de twee landen gesloten hebben over de wapenstilstand in Syrië, zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin gisteren. De Russen zijn echter niet van plan de overeenkomst zonder Amerikaanse goedkeuring openbaar te maken. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vanmiddag, die eraan toevoegde “ontgoocheld” te zijn over de Amerikaanse weigering. De VS motiveren die weigering door erop te wijzen dat details over de overeenkomst gematigde rebellen en andere tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad in gevaar kunnen brengen. Het akkoord bevat “gevoelige thema’s”, en kan bij een publicatie misbruikt of verkeerd begrepen worden, zei een woordvoerder van het State Department donderdag al.

De Russen noemen de houding van de VS uiterst zeldzaam. Bovendien zou het Amerikaanse standpunt de goedkeuring van een resolutie over Syrië bemoeilijken. Moskou blijft ervoor ijveren dat de Verenigde Staten hun goedkeuring geven voor een publicatie. “Ik begrijp niet waarom we onze afspraken geheim moeten houden”, zei Poetin na afloop van een top van de Gemenebest van Onafhankelijke Staten in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek. “De problemen hebben ermee te maken dat zij geen verschil maken tussen het zogenaamde gezonde deel van de oppositie en halfcriminelen en terroristen.”

De wapenstilstand in Syrië houdt intussen al vijf dagen min of meer stand, al meldt een Russische generaal zaterdag alsmaar meer inbreuken. In Aleppo en de provincie Hama gebruiken rebellengroepen de wapenstisltand om zich te hergroeperen, aldus generaal Vladimir Savtsjenko. Hij verwijt de VS hun invloed op de gematigde groepen niet aan te wenden.

Vannacht werd hier en daar wel nog strijd geleverd. Sinds de start zijn in regio’s waar de wapenstilstand geldt al 12 burgers gedood, negen door het leger en drie door rebellen. In regio’s in handen van IS, waar de wapenstilstand geldt, zijn bijna 50 burgers omgekomen. Dat blijkt uit een telling van het uit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

bron: Belga