Twee verdachten aangehouden in Frankrijk, mogelijke banden met jihadist Rachid Kassim

Twee mannen die mogelijk banden hadden met de Franse IS-jihadist Rachid Kassim zijn vrijdag aangehouden in Dôle (departement Jura) en Roanne (Loire). Een gerechtelijke bron bevestigde vanmiddag de berichtgeving van BFMTV. De twee verdachten zijn in voorhechtenis geplaatst in het onderzoek rond het vertrek, in mei 2015, van Rachid Kassim naar de zone Irak-Syrië, aldus de gerechtelijke bron. De speurders verdenken de twee mannen ervan dat ze contacten hadden, via de berichtendienst Telegram, met de 29-jarige Rachid Kassim, afkomstig van Roanne.

Rachid Kassim wordt aanzien als een van de belangrijkste en gevaarlijkste propagandisten van terreurbeweging Islamitische Staat. Hij wordt ervan verdacht vanuit het Iraaks-Syrische gebied aanslagen of pogingen in onder meer Frankrijk aan te sturen.

Volgens de speurders heeft Rachid Kassim, direct of meer onrechtstreeks, de aanslagen geïnspireerd in Magnanville, waar Larossi Abballa op 13 juni een politieman en zijn partner doodde, en in Saint-Étienne-du-Rouvray, waar Adel Kermiche en Abdel Malik Petitjean op 26 juli een priester in zijn kerk hebben vermoord. Hij zou ook de aanslagprojecten gestuurd hebben van het commando vrouwen dat vorige week werd ontdekt na de vondst van gasflessen in een wagen nabij de kathedraal Notre Dame. Een van hen, Ines Madani, had op 5 januari een ontmoeting met verdachten betrokken in het jihadisten-netwerk van Jumet, waarvan momenteel zeven verdachten opgesloten zijn.

Met zijn moordoproepen via Telegram zou Rachid Kassim verschillende Parijse tieners geïnspireerd hebben, die verdacht worden aanslagen te willen plegen. Een 15-jarige scholier die woensdag in Parijs werd opgepakt, is vrijdagavond in verdenking gesteld en aangehouden voor bendevorming in verband met een terroristisch opzet.

bron: Belga