Politie verhindert anti-Mugabebetoging van Zimbabwaanse oppositie en middenveld

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is zaterdag een grote politiemacht ontplooid om een betoging van tegenstanders van president Robert Mugabe te verhinderen. Al weken komen oppositie en middenveld in Zimbabwe op straat om hervormingen van het staatsbestel te eisen. Achttien oppositiepartijen, verenigd onder de noemer National Electoral Reform Agenda (Nera), en een reeks middenveldorganisaties hadden opgeroepen om zaterdag in verschillende steden te betogen. Een betogingsverbod en een massale inzet van politie verhinderden echter dat de betogers konden verzamelen. Meer dan 100 mensen werden volgens een oppositiewoordvoerder zaterdag opgepakt. "De mensen zijn bedreigd door agenten en agenten in burger", aldus een woordvoerder van de grootste oppositiepartij. "Ze hebben hen gezegd: 'We gaan jullie slaan en jullie zullen verdwijnen als jullie beginnen betogen'." Volgens een andere oppositiewoordvoerder heeft de politie met scherp geschoten om een menigte uiteen te drijven. De politie ontkent. "Minstens twee mensen raakten daarbij zwaargewond", aldus de oppositie.

In de tweede stad van het land, Bulawayo, konden een duizendtal tegenstanders van Mugabe wel betogen.

In The Herald, het Zimbabwaanse staatsblad, publiceerde het hoofd van de Zimbabwaanse politie vrijdag een decreet waarin elke bijeenkomst in Harare van 16 september tot en met 15 oktober verboden wordt. Die beslissing werd genomen om "elke verstoring van de openbare orde te vermijden". Ondanks dat verbod handhaafde de oppositie de oproep tot een betoging, en kondigde aan naar de rechtbank te stappen om het verbod te annuleren. Vorige week deden ze dat al met succes.

Mugabe leidt al sinds 1980 het land. De oppositie vraagt, in de aanloop naar de algemene verkiezingen van 2018, sinds een aantal weken electorale hervormingen. Bij de vorige verkiezingen werd massaal gefraudeerd. Daarnaast bevindt het land zich sinds het begin van de jaren 2000 in een zware economische crisis.

Mugabe, 92, is in 2018 opnieuw kandidaat voor het hoogste ambt. "De oppositiepartijen en allen die kiezen voor chaos, wanorde en gewelddadige betogingen mogen verwittigd zijn dat ons geduld grenzen heeft", dreigde hij vorige week nog.

Bron: Belga