Paralympische Spelen - Marieke Vervoort zet met brons punt achter topsportcarrière: "Krop in de keel"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op haar laatste grote sportieve afspraak heeft Marieke Vervoort zaterdag de bronzen medaille behaald. 'The Beast from Diest' moest op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro de Canadese Michelle Stilwell en de Amerikaanse Kerry Morgan laten voorgaan op de 100 meter in de klasse T52. "Ik heb een vreemd gevoel nu. Ik heb een krop in de keel. Ik zou kunnen wenen van blijdschap, maar ook omdat het gedaan is", verklaarde Vervoort na haar race. Door de ernst van haar aandoening zat ze zaterdag voor het laatst in haar wheeler. "Mijn geest zegt: 'Ga door met trainen.' Maar mijn lichaam is het daar niet mee eens."

Haar olympische titel op de 100 meter verdedigen lukte niet. "Natuurlijk droomt iedereen van goud, maar ik ben heel fier op dit brons. Deze kleur heb ik nog nooit gehad", vervolgde de rolstoelatlete, die aan een progressieve spierziekte lijdt. "Ik weet dat mijn start minder en minder sterk wordt door mijn aandoening. Voor de wedstrijd moest ik een pijnstiller nemen, want eergisteren botste ik op training op een andere wheeler. Ik kwam met mijn middenrif hard in aanraking met mijn frame. Mijn voorwiel was beschadigd, gelukkig had ik nog een reservewiel bij."

"Het was mijn droom om met twee medailles mijn carrière af te sluiten, en die droom is uitgekomen. Het is voorbij. Vanaf nu ga ik genieten en mijn bucketlist afwerken. Vanavond is het tijd voor een glas champagne", besloot 'Wielemie'.

bron: Belga