Na olympisch goud nu ook Europese titel voor Anna van der Breggen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Anna van der Breggen heeft zich vanmiddag gekroond tot Europees kampioene wielrennen bij de vrouwen elite in het Franse Plumelec. In een sprint met vijf toonde de Nederlandse zich de snelste bergop en haalde ze het van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De Italiaanse Elisa Longo Borghini vervolledigde het podium. Er finishten geen Belgen in de top tien. De tweede plaats van Niewiadoma was eveneens goed voor de titel bij de beloften. De vrouwen kregen acht rondes van 13,7 kilometer, goed voor een totaal van 109,8 km, voorgeschoteld en het duurde lang vooraleer een ontsnapping vorm kreeg. Pas iets over halfweg koers brak de Nederlandse ploeg, de favorieten in Plumelec, de wedstrijd open op de Cadoudal. Uiteindelijk was het Lucinda Brand die wegreed, ze kreeg ook enkele vrouwen mee in steun: Severine Eraud, Olena Pavlukhnia, Anna Stricker, Nicole Hanselmann, Emilia Fahlin, Anna Plichta. Wat later maakte ook onze landgenote Anisha Vekemans de aansluiting.

Meer dan 1:10 kregen ze evenwel nooit van het peloton, waar de Nederlandse ploeg, ondanks dat ze Brand mee hadden vooraan, samen met de Italianen en Fransen het werk verrichtten in de achtervolging. Ook Marianne Vos deed haar duit in het zakje en versnelde vooraan om het peloton op een lint te trekken. Vooraan besloot Brand niet te wachten en sprong ze weg bij haar medevluchters. Plichta sloot nog aan, ook Fahlin en Pavlukhina keerden terug, maar intussen was de bonus wel gezakt naar 25 seconden.

Het peloton nam nadien wat gas terug, maar uiteindelijk werden de laatste vluchters toch gegrepen op 14,7 km van het eind op de voorlaatste klim van de Cadoudal. Ondanks nog enkele aanvalspogingen slaagde niemand er nog in om weg te rijden en het was de Nederlandse ploeg die het tempo hoog hield. Op de slotklim was het de Poolse Niewiadoma die als eerste versnelde en het pak uitdunde. Vier rensters sloten aan, onder hen ook olympisch kampioene Van der Breggen. Die laatste zette de sprint van ver aan en hield stand, al kwam Niewiadoma nog stevig opzetten. Goud voor de Nederlandse evenwel, zilver voor Niewiadoma en brons voor Longo Borghini.

bron: Belga