Kruishoutem en Zingem zijn tweede dossier, na Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek

De Oost-Vlaamse gemeenten Kruishoutem en Zingem zijn niet de eerste Vlaamse gemeenten die onderzoeken of ze vanaf 2019 als één door het leven kunnen gaan. In februari kondigden Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek al eenzelfde stap aan. De Limburgse gemeenten willen dit najaar een principebeslissing nemen. “Die twee dossiers zijn tot nu toe de enige waarmee formeel een mogelijke fusie aangekondigd werd”, zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Dat neemt niet weg dat er op sommige plaatsen mogelijk aftastende gesprekken bezig zijn, maar waar men er nog niet mee naar buiten wil komen.”

In Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek stevent men op een belangrijk moment af. “In het najaar van 2016 zullen de gemeenteraden van beide gemeenten antwoord geven op het verzoek tot principiële fusie”, zo staat op de voor de fusie opgerichte website (www.fusiemgo.be). De fusiegemeenten zou ongeveer 23.000 inwoners tellen.

Gemeenten die de stap durven zetten, kunnen van de Vlaamse overheid tot 20 miljoen euro schuldverlichting krijgen per samenvoeging.

bron: Belga