EK wielrennen - Benoot hoopt nog op een plekje in privéjet van Sagan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tiesj Benoot is een van de negen landgenoten die zondag aan de start staat van het EK in Plumelec. De renner van Lotto-Soudal is de enige renner van de Belgische ploeg die meteen daarna doorreist naar Bolsward in Nederland, ruim 1000 kilometer verder, voor de start van de Eneco Tour op maandag. "Ik wil nog zoveel mogelijk koersen meepikken in het najaar", zegt hij, "een resultaat neerzetten." Aanvankelijk zou Benoot de Eneco Tour niet rijden, maar hij besloot om die rittenkoers er toch nog bij te nemen. "Ik zou anders gewoon te lang zonder competitie zijn met het oog op de Ronde van Lombardije (1 oktober), dus pak ik die koers er bij", legde hij uit op een persmoment met de Belgen in Plumelec. "En vooral toch de twee ritten in het slotweekend moeten me liggen. Daar wil ik wel graag een resultaat neerzetten."

"Ik heb op dit EK wel persoonlijke ambitie", zei hij. "Ik kan niet vergelijken met het voorjaar, maar na alle pech en ziekte van de voorbije weken voel ik dat het weer de goede kant uitgaat. Sinds de GP Plouay gaat het elke week beter. Canada was wel goed en in de GP van Wallonië, waar het heel warm was en me dat normaal niet ligt, werd ik nog zesde. Dus ik start wel met vertrouwen op het EK."

"Ik verwacht dat er zondag enkele landen, waaronder Frankrijk en België, de koers zullen controleren. Ik hoop natuurlijk dat de finale zo vroeg mogelijk openbreekt en dat het een lastige wedstrijd wordt. In dat scenario maakt België het meeste kans op een medaille. Wij Belgen hebben een ploeg om te controleren, maar we kunnen ook zeker de koers hard maken. Hoe dan ook wordt het afwachten hoe de wedstrijd verloopt. De Côte de Cadoudal moet mij zeker liggen. Het is een klim van bijna twee kilometer lang, dat betekent dus een inspanning van een vijftal minuten en dat ligt mij."

"Ik houd zondag rekening met Julian Alaphilippe en Tony Gallopin. Gallopin is in goeie vorm en won woensdag nog de GP de Wallonie. Verder doen ook kleppers als Petr Vakoc en Peter Sagan mee. Er staat een zeer sterk deelnemersveld aan de start, maar daarbij mogen ook namen van ons land worden genoemd. Sagan was super sterk in Canada en hij zal alleen maar sterker worden", vermoedt Benoot, "dus we mogen hem wel vrezen."

Na de wedstrijd reist Benoot meteen door naar Nederland, een lange reis met de wagen, terwijl voor Peter Sagan wel een privéjet werd ingelegd. Kan hij niet mee met de wereldkampioen? "Wel, we zijn er mee bezig", lachte Benoot, "mijn manager ging eens met zijn Tinkoff-ploegleider Steven De Jongh bellen, maar ik wil hem daar nu ook niet te veel mee lastig vallen."

bron: Belga