Davis Cup - Johan Van Herck: "Dit is een ongelooflijk scenario"

door
Belga
Leestijd 3 min.

België heeft zich reeds zaterdag verzekerd van het behoud in de Wereldgroep van de Davis Cup. Ruben Bemelmans en Joris De Loore wonnen in Oostende het dubbelspel van de Braziliaanse wereldtoppers Marcelo Melo en Bruno Soares (derde en vijfde op de ATP-dubbelranking). Door die overwinning komen de Belgen op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong.

"Hier had ik niet op durven hopen", liet Belgisch kapitein Johan Van Herck na afloop optekenen. "Dit is een ongelooflijk scenario. We gingen er niet van uit dat we deze wedstrijd gingen winnen, maar wel dat ze tijdens de wedstrijd zouden groeien in hun spel. In het begin waren Ruben en Joris wat gestresseerd, ze speelden aarzelend, maar ze zijn beter geworden naarmate dat de wedstrijd vorderde. Ze hebben beiden een fantastische match gespeeld. Op het einde lieten ze tennis van een hoog niveau zien, vanaf 3-2 in de vijfde set geloofde ik in de overwinning."

Of Bemelmans en De Loore de vaste dubbelspelers van de Belgische Davis Cup-ploeg worden valt nog af te wachten. "Ze hebben vandaag getoond dat ze die rol aankunnen, maar ze moeten hun prestatie nog bevestigen in de toekomst. Het is aan hun om samen te blijven spelen en hun kunnen te tonen op andere toernooien. De selectie is gemaakt in functie van de dubbelwedstrijd van vandaag, ik had al vanaf het begin het idee om Ruben en Joris samen te laten spelen. Ze hebben zich op het dubbel kunnen concentreren en veel getraind afgelopen week. We wilden niet gewoon twee enkelspelers die samen dubbelden, we wilden een echt team op het terrein zien. We hebben hard gewerkt en dat heeft vandaag vruchten afgeworpen."

Wie zondag de Belgische kleuren verdedigt voor de twee overige wedstrijden staat nog niet vast. "We zullen zien wie speelt, daar is nog niet over nagedacht. We dachten niet te staan waar we vandaag al staan. We moeten er een nachtje over slapen en kijken wie zich goed voelt morgen. Het is belangrijk dat we die wedstrijden serieus nemen, voor het publiek en voor de organisatoren."

"Na de finale van vorig jaar heb ik aan de federatie gezegd dat we binnen vier jaar elk jaar top acht zouden moeten spelen", sprak een ambitieuze Van Herck. "We hebben de spelers om dat te verwezenlijken. David (Goffin) maakt deel uit van de wereldtop en Steve (Darcis) zal zeker nog enkele jaren spelen. Daarnaast zijn er ook Ruben (Bemelmans) en Joris (De Loore), maar ook nog andere spelers zoals Kimmer (Coppejans) en Arthur (De Greef). Wat we dit weekend al hebben laten zien, moet ons vertrouwen geven voor de toekomst. Elke Davis Cup-ontmoeting is moeilijk, maar ik denk dat we ver kunnen geraken. We moeten daarvoor de best mogelijke ploeg samenstellen, en dat wil niet zeggen de beste vier spelers. Niet enkel de klassering speelt een rol, het vormpeil en de ondergrond zijn even bepalend."

De eerste ronde van Davis Cup 2017 heeft plaats in maart. Donderdag wordt in Londen voor die eerste ronde geloot.

bron: Belga