BK jumping - Pieter Devos pakt Belgische jumpingtitel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Pieter Devos is zaterdag op het Domein Zangersheide in Lanaken met het twaalfjarige Belgisch warmbloed paard Espoir Belgisch kampioen jumping geworden nadat hij in 2013 en 2015 vrede moest nemen met het zilver. Op de vier proeven van het BK ging de combinatie geen enkele keer in de fout. Pieter Devos had vooraf duidelijk zijn zinnen gezet op de Belgische titel. "Na twee keer zilver zou ik nu heel graag een keer met goud naar huis keren", had hij vooraf zijn ambities duidelijk gemaakt.

Na twee proeven ging hij de finale over twee ronden in met een blanco strafblad en met het voordeel telkens als laatste de piste in te gaan. Acht concurrenten volgden hem op de hielen met minder dan één springfout verschil. Maar in de eerste ronde vielen ze allemaal uit de boot. De als tweede gerangschikte en uittredende Belgische kampioen Karel Cox liep met Nicole twaalf strafpunten op in de eerste ronde en trad niet meer aan in ronde 2. De als derde geklasseerde Fabienne Daigneux-lange stootte in ronde 1 met Venue d'Fées Des Hazalles één balk af, vice-Europees kampioen Grégory Wathelet werd met Qausi Modo Z uitgesloten net als Koen Vereecke met Quasi Modo, die op plaats 5 stond. Nummer 6, Karline De Brabander, kreeg met Fantomas de Muze acht strafpunten bij op de teller. Nummer 7, Gudrun Patteet met Sea Cost Pebbles Z 12, en nummer 8, Wilm Vermeir met Gentiane de la Pomme, eveneens twaalf.

Enkel Pieter Clemens kon standhouden met een nulronde en rukte zo met 2.67 strafpunten op naar de tweede plaats. Toen zowel Pieter Devos als Pieter Clemens foutloos konden blijven in de slotronde, was de eerste Belgische titel binnen voor Devos. Veel tijd om van zijn gouden medaille te genieten is er niet, want vanaf donderdag komt hij met de Belgische ploeg in actie tijdens de finale van de Furusiyya Nations Cup in Barcelona.

bron: Belga