ANPI en BENOR bundelen krachten om brand en diefstal te bestrijden

Ter gelegenheid van de Belgian Fire Games zaterdag in Lens (Henegouwen), in aanwezigheid van de federale minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, hebben de vzw ANPI en het merk BENOR beslist hun krachten te verenigen om consumenten en professionals te helpen de beste keuze te maken voor blusdekens, niet-brandverspreidende vuilnisbakken, brandslangen en brandkranen. BENOR dekt de bescherming tegen brand en inbraak. ANPI is een vereniging voor brand- en diefstalbestrijding. Er zijn talrijke producten op de markt om consumenten en professionals te helpen zich te beschermen tegen brand en diefstal en om deze fenomenen te voorkomen. Niet alle producten zijn evenwel van goede kwaliteit, zeggen ANPI en BENOR in een mededeling. Vanaf zaterdag kunnen alle blusdekens, niet-brandverspreidende vuilbakken, brandhaspels en ook brandkluizen een BENOR-certificering krijgen.
Luidens de mededeling vinden in België jaarlijks ongeveer 22.000 interventies plaats door brandweerlieden, waarvan 9.000 voor branden in gebouwen. In 2013 raakten bij branden in huizen en appartementen 824 mensen gewond, en kwamen 36 mensen om het leven. Bij branden in voertuigen, industriële gebouwen, winkels… vielen 334 gewonden en 15 doden. Er raakten in 2013 eveneens 31 brandweerlieden gewond.
Dagelijks worden volgens ANPI en BENOR niet minder dan 200 inbraken in woningen geregistreerd, en ongeveer 18.919 inbraken op jaarbasis in ondernemingen en winkels.

bron: Belga