VN houdt “street art” campagne in aanloop naar Vluchtelingen- en Migrantentop

In aanloop naar de Vluchtelingen- en Migrantentop van 19 september op het VN-hoofdkwartier in New York, organiseren het Informatiekantoor van de Verenigde Naties, het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een “street-art” campagne in Brussel, Gent en Oostende. In Gent maakte graffitikunstenaar Matthias Michiels een portret van Rami Ani, de in Gent verblijvende Syrische vluchteling die als zwemmer aan de Olympische Spelen deelnam. De VN vroeg een aantal action painters om een creatieve impressie van het vluchtelingen- en migrantengegeven te ontwerpen en het werk live uit te voeren op een publieke plaats. De sensibiliseringsactie vond donderdagnamiddag plaars in Brussel (Carrefour de l’ Europe) en wordt zaterdagnamiddag herhaald in Oostende (Wapenplein).

“De VN Vluchtelingen- en Migrantentop op 19 september is een historische kans voor de wereld om het eens te worden over een betere reactie op de grote bewegingen van vluchtelingen en migranten”, zegt Christophe Verhellen, woordvoerder van de VN Benelux. “Het is de eerste keer dat wereldleiders bij elkaar komen om kwesties die zowel vluchtelingen en migranten aanbelangen aan te pakken. De timing van deze top is van cruciaal belang. We zijn getuige van een ongekende stroom van menselijke mobiliteit. Over de hele wereld verlaten meer en meer vluchtelingen en migranten hun huizen en reizen langs gevaarlijke routes.”

De top moet leiden tot een ‘Verklaring van New York’. “Die verklaring moet uiting geven aan de politieke wil van de wereldleiders om levens te redden, rechten te beschermen en de verantwoordelijkheid op een wereldwijde schaal te delen”, gaat Verhellen verder. “We verwachten dat onze wereldleiders zich gaan uitspreken over de manier waarop ze actie zullen ondernemen en de gemaakte toezeggingen zullen omzetten.”

Meer informatie op https://refugeesmigrants.un.org/takeaction.

bron: Belga