Vlaamse regering investeert via PPS 200 miljoen in scholenbouw

Vlaamse regering investeert via PPS 200 miljoen in scholenbouw

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe vorm van publiek-private samenwerking (PPS) om scholen te bouwen. Daarbij zal er 200 miljoen euro geïnvesteerd worden in de bouw van een 50-tal nieuwe scholen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad van de Vlaamse regering. Onderwijsminister Crevits reist dezer dagen Vlaanderen rond om nieuwe schoolgebouwen te openen. Heel wat van die nieuwe schoolgebouwen komen voort uit het ‘Scholen van Morgen’-programma van voormalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke. Dat ging om een PPS-project van 1,5 miljard euro, goed voor 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen.

Maar door de verstrengde Europese begrotingsregels kon die investering niet buiten de Vlaamse begroting gehouden worden. Daarom drong zich de vraag op of de PPS-formule wel de meest aangewezen manier is om scholenbouw in de toekomst te ondersteunen. De Vlaamse regering beslist nu toch om ook in de toekomst te blijven samenwerken met de private sector.

“Maar de voorwaarden zijn bijgestuurd en scholen krijgen meer autonomie”, legt minister Crevits uit. Eurostat heeft intussen ook al een positief advies gegeven om het investeringsprogramma buiten de begroting te houden. Het programma zelf moet 200 miljoen euro aan investeringen mogelijk maken, goed voor een 50-tal scholen en een oppervlakte van 100.000 vierkante meter.

“Vlaanderen heeft nog nooit zoveel geïnvesteerd in scholenbouw”, aldus minister Crevits.

bron: Belga