Van Biesen verontschuldigt zich voor “kwetsende en beschuldigende woorden”

Van Biesen verontschuldigt zich voor "kwetsende en beschuldigende woorden"

Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) heeft zich vanmiddag bij zijn sp.a-collega Meryame Kitir verontschuldigd voor de “kwetsende en beschuldigende woorden van ‘terugkeren naar Marokko'”. Kitir is blij dat de liberale politicus het probleem erkent. Voor haar is de zaak daarmee gesloten. Van Biesen lag gisteren tijdens de plenaire vergadering van de Kamer aan de basis van een racistisch incident. Hij zou sp.a-fractieleidster Kitir hebben toegesnauwd terug te keren naar Marokko. Zelf hield Van Biesen vol dat zijn woorden verkeerd waren begrepen. Vanochtend liet Kitir noteren dat ze nog steeds geen reactie had gekregen van de liberale politicus, maar dat ze open stond voor een gesprek. In de loop van de voormiddag kreeg Kitir dan toch de vraag om samen rond de tafel te gaan zitten.

Tijdens een korte gezamenlijke verklaring na afloop gaf Van Biesen aan spijt te hebben van “de kwetsende en beschuldigende woorden van ‘terugkeren naar Marokko'”. Hij verklaarde nooit de bedoeling te hebben gehad Kitir of de Marokkaanse gemeenschap te kwetsen. “Dat zijn woorden die niet tot mijn woordenschat behoren. Ik ben geen racist en ik zal nooit een racist worden. Vandaag niet en morgen niet.”

Van Biesen benadrukte nog dat racisme niet kan, “nergens, en zeker niet in het parlement”. “Wij hebben een voorbeeldfunctie en we zullen samen initiatieven kunnen nemen om racisme op alle vlakken te bestrijden.”

Kitir was blij dat Van Biesen was ingegaan op de uitnodiging voor een “constructief gesprek” en dat het probleem erkend is, maar vooral met het duidelijk signaal dat racisme niet kan. “Ik ben blij dat we door dialoog te voeren, er samen zijn uitgekomen en samen een boodschap kunnen brengen dat we te allen tijde tegen racisme zijn”, besloot Kitir.

Voor de Vlaamse socialiste is de zaak daarmee afgerond. Van Biesen zelf werd na de verklaring in het peristilium van het parlement verwacht in Oostkamp, waar Open Vld zijn fractiedagen houdt.

bron: Belga