Timothy Dupont is Fernando Gaviria te snel af in massasprint

door
Belga
Leestijd 2 min.

Timothy Dupont (Veranda's Willems) heeft vrijdag de 101e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (cat. 1.1) gewonnen. Na 192,4 kilometer met start en aankomst in Koolskamp was de 28-jarige Oost-Vlaming in een massasprint de Colombiaan Fernando Gaviria en de Nederlander Raymond Kreder te snel af. Kenny Dehaes sprintte naar de vierde stek, net voor Kris Boeckmans. Duponts ploegmaat Dries De Bondt is de nieuwe leider in de Belgian Cycling Cup. Van bij de start lag het tempo erg hoog. Toch probeerden constant renners een lange vlucht op te zetten. Dan weer trokken elf man in de aanval, dan weer vijf, maar het duurde tot iets voor halfkoers tot de eerste lange vlucht, die naam waardig, tot stand kwam. Daar maakten Gerry Druyts, Jimmy Duquennoy, de Nederlander Moreno Hofland, de Deen Michael Svengaard, de Noor Amund Jansen en de Fransman Alexis Caresmel deel van uit. Zij boekten een maximale voorsprong van 3:50 op een achtervolgende groep van 22, waarin Etixx - Quick-Step en Lotto Soudal voltallig present tekenden. Een groepje van zes, met daarbij Dries De Bondt, sloot aan voorin. Het peloton werd op sleeptouw genomen door de renners van Lotto.NL-Jumbo.

Met nog vijftig kilometer voor de boeg spatte de kopgroep uit elkaar. Veertien renners namen het voortouw, maar niet voor lang. Het bleef aanvallen regenen, de cohesie was helemaal zoek. Met nog twee ronden voor de boeg probeerde Tom Dernies uit de greep van het peloton te geraken. Guillaume Van Keirsbulck, Moreno Hofland en Truls Korsaeth repten zich naar de eenzame leider toe en op 18 kilometer van de finish waren er zo vier leiders. Ook dit feestje ging niet door.

Een compact peloton trok de slotronde van 12 kilometer in, waarop de erg bedrijvige Noor Truls Korsaeth opnieuw ging versnellen. Hij werd in de slotkilometer opnieuw tot de orde geroepen. In de daaropvolgende massasprint haalde Timothy Dupont het vrij gemakkelijk, na een wedstrijd die qua animo veel weg had van een interclub bij de nieuwelingen.

Op de erelijst volgt Dupont de Pool Michal Golas op.

bron: Belga