Renovatie Brusselsesteenweg in Gent anderhalf jaar vroeger klaar dan gepland

Renovatie Brusselsesteenweg in Gent anderhalf jaar vroeger klaar dan gepland

De Vlaamse minister van Openbare Werken, Ben Weyts (N-VA), heeft vrijdag in Gent een volledig vernieuwde Brusselsesteenweg geopend, een van de belangrijke invalswegen van de stad. De werken zouden vier jaar duren, maar zijn anderhalf jaar vroeger klaar dan gepland. Het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, het waterbedrijf Farys en de stad Gent investeerden samen ongeveer 20 miljoen euro in de heraanleg. Voor de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Watteeuw (Groen), gaat het om een “modelproject”. “Er is opnieuw plaats voor voetgangers en fietsers en een vlotter openbaar vervoer”, klonk het.

Langs een traject van drie kilometer rijweg zijn vijf kilometer gescheiden fietspaden aangelegd. Van de 2,5 kilometer sporen loopt anderhalve kilometer in een afzonderlijke bedding. De eerste trams rijden vanaf januari, wanneer de werken op de Brusselsepoortstraat zijn afgewerkt.Omdat de ingrijpende werken hinder opleverden voor buurtbewoners en handelaars, trakteerde minister Weyts alle omwonenden op ijsjes en een picknick. “Ik begrijp dat het geduld van de bewoners en ondernemers danig op de proef is gesteld, maar het resultaat mag er wezen”, zei Weyts.

De Brusselsesteenweg werd van gevel tot gevel vernieuwd vanaf de Gentse binnenring (R40) aan het Keizersviaduct tot de Schooldreef. Eind oktober of begin november is de laatste afwerking klaar. Met 3.000 meter groenzone werd de grijze aftandse steenweg tot een heuse stadsboulevard omgetoverd. “Dit is een grote winst voor deze stad en deze wijk”, aldus de minister.

bron: Belga