Opnieuw meer deelnemende scholen voor schoolfruitactie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De schoolfruitactie Tutti Frutti, die kinderen meer groenten en fruit moet doen eten op school, blijft een succes. Vorig schooljaar namen 1.209 Vlaamse scholen aan de actie deel, goed voor in totaal 261.482 leerlingen. Om kwetsbare groepen beter te bereiken, wordt dit jaar een nieuw concept uitgetest in 36 scholen. De basis van de schoolfruitactie, die al meer dan tien jaar bestaat, is het organiseren van een vaste groente- of fruitdag op school. Scholen krijgen dan subsidies om een contract af te sluiten met een leverancier voor het leveren van fruit gedurende het ganse schooljaar. De subsidie dekt echter niet de volledige kost, waardoor de school toch een stuk moet doorrekenen aan de ouders.

"We merken dat vooral kwestbare groepen daardoor al te vaak uit de boot vallen", zegt Loes Neven van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). "Daarom testen we een nieuw concept uit, waarbij we gedurende een kortere periode (10 weken) gratis fruit verdelen, zodat er geen bijdrage meer doorgerekend moet worden aan de ouders. Die periode kan nog eens met tien weken verlengd worden voor scholen met veel leerlingen uit kwetsbare groepen. We moedigen scholen ook aan om na die periode te zorgen voor een fruit-in-de-boekentasafspraak met de ouders of door het project voort te zetten met een eigen abonnement".

Het aantal deelnemende scholen steeg vorig jaar, van 1.162 naar 1.209. Die stijging is vooral te wijten aan een toename van het aantal deelnemende scholen in het Buitengewoon Secundair Onderwijs. Zij komen pas sinds het schooljaar '14-'15 in aanmerking voor deelname. Daarvoor richtte de actie zich enkel op kleuter- en basisscholen.

De actie bereikt nu 45 % van alle scholen die in aanmerking komen en 37% van het aantal leerlingen. Daarnaast hebben heel wat scholen eigen initiatieven rond fruit op school, zonder subsidies. "Toch blijft voor veel leerlingen de koek een vaste waarde in de boekentas. Wij streven er naar dat elke dag fruitdag wordt", zegt Neven.

bron: Belga