Open Vld houdt Kamerlid Luk Van Biesen aan boord

Open Vld houdt Kamerlid Luk Van Biesen aan boord

Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) blijft lid van Open Vld na het incident in de Kamer met sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Luk en Meryame hebben samen het incident gesloten, maar het debat over racisme, diversiteit en samenleven is allerminst ten einde”, zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten na een “uitgebreide reflectie” op de fractiedagen van de Vlaamse liberalen. De liberale voorzitster had donderdagavond al een gesprek onder vier ogen met Van Biesen na zijn “Marokko-uitspraken” aan het adres van Kitir. “Het incident is niet gesloten”, stelde Rutten achteraf. Vrijdagmiddag volgde dan een gesprek tussen Van Biesen en Kitir waarin hij zich excuseerde voor zijn “kwetsende en beschuldigende woorden”. Voor Kitir was de zaak daarmee gesloten.

Nadien trok Van Biesen naar Oostkamp, waar Open Vld zijn fractiedagen houdt en waar het incident uiteraard ook onderwerp was van gesprek. In een verklaring achteraf herinnert voorzitster Rutten eraan dat Van Biesen een fout heeft gemaakt, dat heeft ingezien en zijn excuses heeft aangeboden aan Kitir en aan iedereen die hij gekwetst heeft.“Luk weet dat dit niet voor herhaling vatbaar is. Niet als mens. Niet als volksvertegenwoordiger en zeker niet als liberaal”, benadrukt Rutten. “Open Vld is een partij waar niet je afkomst, maar je toekomst telt. Liberale volksvertegenwoordigers dragen waarden als openheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Altijd en overal.”

Ze onderstreept dat fouten erkennen en eruit leren een belangrijk proces is. “Luk en Meryame hebben samen het incident gesloten. Maar het debat over racisme, diversiteit en samenleven is allerminst ten einde.” Ze richt nog een bijzonder woord van waardering aan Kitir, “voor de manier waarop ze met dit incident is omgegaan. Dat politici over de partijgrenzen heen dit samen kunnen uitpraten, toont wat de waarden van onze democratie zijn”, besluit Rutten.

bron: Belga