Fout van kabinet-Marghem zou miljoenen euro’s gekost hebben

Fout van kabinet-Marghem zou miljoenen euro's gekost hebben

EDF en Electrabel hebben in april 7,2 miljoen euro nucleaire taksen aan de Belgische staat betaald voor Tihange 1. Nochtans zei de federale energieregulator CREG in het voorjaar dat dat bedrag een onderschatting was. Het kabinet van de federale minister van Energie Marie-Christine Marghem had tot 15 september om het geld te vorderen, maar liet na dat te doen. Dat schrijft Le Soir vandaag. De nucleaire taks werd met eigenaars EDF en Electrabel onderhandeld bij de levensduurverlenging van 10 jaar van de kerncentrale Tihange 1.

De energiebedrijven berekenden dat de taks 7,2 miljoen euro bedroeg voor de laatste drie maanden van 2015. De CREG keurde die berekeningen echter niet goed, en zei dat het te betalen bedrag met enkele miljoenen verhoogd moest worden.

Volgens het akkoord over de levensduurverlenging had het kabinet van minister Marghem in dat geval de mogelijkheid om in samenspraak met EDF en Electrabel een onafhankelijke expert aan te stellen. Die zou dan tot 15 september de tijd hebben gehad om een beslissing te nemen.

Volgens Le Soir stelde de minister geen expert aan en “vergat ze zo Electrabel en EDF enkele miljoenen euro’s te vragen die ze van haar toezichthouder mocht terugvorderen”.

bron: Belga