Filmfestival Oostende – D’Ardennen grote slokop op Ensors

Filmfestival Oostende - D'Ardennen grote slokop op Ensors

De Vlaamse filmprijzen Ensors zijn vrijdagavond uitgereikt in het Kursaal van Oostende. Tijdens een galashow werden de beeldjes in een twintigtal categorieën uitgereikt. D’Ardennen werd Beste Film en volgt daarmee ‘N: The Madness of Reason’ op, die het beeldje vorig jaar in ontvangst mocht nemen. De Awardceremonie werd dit jaar gepresenteerd door Danira Boukhriss Terkesidis en Ward Verrijcken. Jan Hautekiet was voorzitter van de jury. Kevin Janssens mocht als Master van FFO16 het festival in goede banen leiden. Daar bovenop kreeg hij het beeldje voor Beste Acteur voor zijn rol in D’Ardennen.
Die film werd de grote winnaar van dit jaar. D’Ardennen verzilverde een nominatie in maar liefst zeven categoriën. Daar bovenop kreeg de film ook nog de Publieksprijs. Naast Beste Film en Acteur kreeg de crew de Ensors voor scenario, mannelijke bijrol, director of photography, kostuum en art directeur.
Ook Black wist verschillende beeldjes te verzilveren. Adil El Arbi en Billal Fallah kroonden zich tot Beste Regisseur. Hun vrouwelijke hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio werd verkozen tot Beste Actrice. Ook in de categorie montage toonde Black zich de sterkste.
Ook Problemski Hotel, Galloping Mind en Belgica vielen in de prijzen. Eerder vrijdag had minister van cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Film al uitgereikt. Die ging naar Emmy Oost, die onder meer Problemski Hotel regisseerde.
Morgen zaterdag is het Filmfestival 2016 aan zijn laatste dag toe.

bron: Belga