Europees schip bereikt bestemming niet

Europees schip bereikt bestemming niet

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben vrijdagmiddag hun beraadslagingen op het kasteel van Bratislava even onderbroken voor een boottocht op de Donau. Hun bestemming, het Danubiana Meulensteen Art Museum, bereikten ze wegens het lage waterpeil echter niet. Na een eerste werksessie in het kasteel van Bratislava stapten de leiders aan boord van het imposante cruiseschip Regina Danubia. “De Donau verbindt zowat heel Europa”, zo duidde de Slovaakse gastheer Robert Fico de symboliek van het uitje. De Europese leiders waren immers naar Bratislava afgezakt om te bespreken hoe ze het Europese project een nieuw elan kunnen bezorgen na de opeenstapeling van crisissen van de voorbije jaren, met het Brexit-referendum als absolute dieptepunt.

Tijdens de lunch aan boord wisselden de Europese leiders van gedachten over de aanstaande onderhandelingen met Groot-Brittannië over de echtscheiding en de toekomst van de relaties tussen Londen en het vasteland. De stop aan het Meulensteen museum moest echter afgelast worden. “Omwille van het extreem lage waterpeil moeten we afzien van ons geplande bezoek aan Danubiana”, legde Fico uit.

Intussen heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een wegenkaart op tafel gelegd. Daarin staan concrete voorstellen die de burgers de komende twaalf maanden moeten aantonen dat Europese samenwerking nog steeds een meerwaarde kan bieden: van de verdubbeling van het investeringsfonds en de uitrol van 5G over de ontplooiing van de Europese grens- en kustwacht tot de oprichting van een Europees hoofdkwartier voor militaire en civiele missies.

bron: Belga