Bedrag in zaak fiscale fraude Piqueur zal nog oplopen

Bedrag in zaak fiscale fraude Piqueur zal nog oplopen

Het bedrag in de zaak van Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank die zich vandaag voor de Gentse correctionele rechtbank moest verantwoorden voor grootschalige fiscale fraude, zal nog oplopen. Dat stellen de advocaten van de Belgische Staat na afloop van de zitting. De Staat zal zich ook in het gerechtelijk onderzoek naar de Optima Bank burgerlijke partij stellen. Het openbaar ministerie wil in de zaak van fiscale fraude van Piqueur een verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro en het vraagt tien jaar beroepsverbod. Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie voor de inkomstenjaren 2006 tot 2010 ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld werd gebruikt om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren.

De Belgische Staat raamt de schade op 25 miljoen euro. “De raming van 25 miljoen is gebaseerd op het dossier waarin uit de opzoekingen die de BBI en de recherche gedaan hebben, blijkt dat er inkomsten ten belope van ongeveer 22 miljoen euro niet aangegeven zijn. De belastingen daarop zouden zich situeren ten belope van 3 à 4 miljoen euro”, zegt advocaat van de Staat Dirk Martens.

Dergelijk inkomsten zijn op zichzelf niet illegaal en ook een offshorecontructie is niet illegaal, zegt Martens. “Maar wel als vehikel om belastingen niet te betalen. Vandaag vraagt de Belgische Staat provisioneel 1 euro op een geraamde schade van 25 miljoen euro. De rechtbank zal in de loop van de procedure het bedrag begroten op ons voorstel. Het bedrag zal nog oplopen.”

bron: Belga