Last van verveling? Deze vijf tips maken van jouw weekend een cultureel hoogtepunt

opening-schouwburg-kortrijkOpening Schouwburg Kortrijk (17 & 18 september)
door
Mare
Leestijd 1 min.

In Kortrijk zijn ze David Bowie nog niet vergeten: onder het motto ‘We could be heroes' trapt de Schouwburg zijn nieuwe seizoen af met een heroïsch programma. Gastvrouw van het feestweekend is Saskia De Coster en zij nodigt een aantal van haar persoonlijke helden uit. Daar zitten stevige literaire kleppers tussen als Herman Brusselmans en Tom Lanoye, maar ook muzikaal volk als Admiral Freebee en de mannen van Ertebrekers (foto). Bovendien opent de expositie ‘Kortrijkse Helden' op zaterdag zijn deuren met een feestelijke vernissage, inclusief hapje en drankje. Het is een ‘luisterfototentoonstelling' van de hand van fotograaf Johan Jacobs en geluidsartieste Katharina Smets, die je laat kennismaken met enkele lokale Kortrijkse figuren.

Opening Beursschouwburg Brussel (16, 17 & 18 september)

De Beurs reikt de hand uit: het start zijn seizoen met de kreet ‘Come Together' en heeft zich rond dat thema samengegooid met de verwanten van CC Westrand in Dilbeek. Stad versus periferie - ze liggen dicht bij elkaar, maar zijn mentaal soms behoorlijk van elkaar gescheiden... Tijdens het openingsweekend probeert de Beurs deze afstand ook fysiek te verkleinen. Op vrijdag opent het met twee expo's in eigen huis, maar op zaterdag legt het vervoer in (te voet, met de bus, met muziek…) naar de rand en terug. In Dilbeek kan je die dag onder meer voorstellingen van Ula Sickle (foto), Myriam van Imschoot en Kassys meepikken. Zondag verzamelt le tout beau monde zich opnieuw in hartje Brussel voor autoloze zondag en een concert van - jawel - Fleddy Melculy.

OdeGand (17 september)

Het recept is gekend maar het blijft een ijzerstek succes: OdeGand is het openingsfeest van het Festival van Vlaanderen - Gent waarbij je met een bootje via de Gentse binnenwateren van het ene concert naar het andere vaart. Het aanbod beperkt zich niet tot klassiek: tussen de korte concertjes (40 minuten) zitten genres en ensembles uit alle windstreken. Fado, flamenco, balkan en Slavische dansen klinken nog min of meer vertrouwd in de oren, maar wat moeten we ons voorstellen bij de aangekondigde muziek uit Vietnam en Ghana? Voor het traditionele slotconcert - op het water aan de romantische Graslei - gaat het festival Bach to the Roots, met de behendige violisten van Trilogy en de nog veel verbazingwekkender performers van het Australische circusgezelschap Strange Fruit.

Filmfestival Oostende (6 - 17 september)

Wie nog naar het Filmfestival van Oostende wil, moet zich stilaan haasten, want zo'n trendy gebeuren is in een flits voorbij - dit weekend sluit het cine-festival aan zee alweer de deuren. Je kan op vrijdag en zaterdag uiteraard nog heel wat topfilms meepikken, maar waar iedereen vooral naar uitkijkt is de gala-uitreiking van de Ensors op vrijdagavond in het Kursaal, en de première van Nathalie Teirlincks debuut ‘Le passé devant nous' op zaterdag. En als host Kevin Janssens - die op de affiche figureert als de knappe versie van Humphrey Bogart - daar in Oostende ook nog ergens rondloopt, weten wij dit weekend al waar we heengaan.

Love at first sight (13 t.e.m. 18 september)

Zelden zo'n straffe selectie aan jonge theatermakers gezien, hun werk is op een luttele week samengepropt in verschillende zalen in Antwerpen, zodat het bijna een onmogelijke opgave wordt om alles gezien te krijgen. Het is dan ook liefde op het eerste gezicht met deze mensen: het verstilde, visuele theater van Karl Van Welden, de beeldschone bewegingsesthetiek van Boose Provoost en Kobe Chielen, de uitbundige Bacchanten-bewerking van een klas jonge toneeltalenten onder leiding van Stef Lernous, de ambitieuze Shakespearebewerking van Kuiperskaai… Waar beginnen?