Voorzitter Wereldbank op weg naar tweede mandaat

Voorzitter Wereldbank op weg naar tweede mandaat
Voorzitter Wereldbank op weg naar tweede mandaat

De voorzitter van de Wereldbank, de Amerikaan Jim Yong Kim, is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat kondigde de instelling voor ontwikkelingssamenwerking woensdag aan.
De 56-jarige Kim staat sinds juli 2012 aan het hoofd van de instelling en concentreerde zich in die periode vooral op programma’s ter bestrijding van extreme armoede.
Vooral de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en China zijn een tweede mandaat voor de in Seoel geboren arts van opleiding genegen. Hervormingen maakte hem echter erg onpopulair bij het personeel van de Wereldbank, dat begin augustus in een brief vroeg dat zijn opvolger via een “open en transparant proces” zou aangeduid worden.
“De huidige voorzitter va de Wereldbank-groep, Jim Yong Kim, werd als enige kandidaat genomineerd”, zo klonk het woensdag in een mededeling van de instelling.
De traditie wil dat de Amerikanen de directeur leveren van de Wereldbank, en de Europeanen die van het Internationaal Muntfonds. Deze keer maakten de opkomende landen hier geen bezwaar tegen. In 2012 had Kim nog de concurrentie van de Nigeriaanse minister van Financiën, Ngozi Okonjo-Iweala.

Bron: Belga