Dergelijke uitspraken zijn “indecent en misplaatst”

Dergelijke uitspraken zijn "indecent en misplaatst"

“Dit soort uitspraken hoort niet thuis buiten het parlement, en zeker niet binnen het parlement”. Dat zegt Kamervoorzitter Siegfried Bracke na een afzonderlijk onderhoud met Kamerfractieleidster Meryame Kitir (sp.a) en Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld). Bracke bestempelt dergelijke uitspraken als “zeer indecent en misplaatst”. Verschillende parlementsleden, onder wie Kitir zelf, getuigden donderdagmiddag dat Van Biesen de socialistische fractieleidster had toegesnauwd terug te keren naar Marokko. Kitir kondigde daarop aan dat ze met de Kamervoorzitter wilde bekijken welk vervolg aan het incident kon worden gegeven.

Tijdens de plenaire vergadering had Bracke reeds gezegd dat als het klopte, de uitspraken absoluut niet thuishoren in de Kamer en dat diegene die ze had uitgesproken, zich zou moeten verontschuldigen. “Verschillende collega’s van verschillende partijen hebben me er ook over aangesproken. Iedereen is het er over eens dat als dit effectief is gezegd, dit absoluut ongehoord is”, aldus Bracke. “Zinnetjes als ‘ga terug naar Marokko’ horen noch in de Kamer noch daarbuiten thuis en zijn zeer indecent en misplaatst”.De Kamervoorzitter moet echter toegeven dat hijzelf de uitspraken niet heeft gehoord – net als vele andere parlementsleden overigens. Ook de griffier en adjunct-griffier, die tijdens de plenaire zitting aanwezig zijn, weliswaar op enige afstand van beide betrokkenen, hebben de uithaal niet gehoord en ook de diensten konden niets terugvinden.

Parlementair-technisch gesproken bestaat het incident dus niet. “Ik kan geen sanctie opleggen voor iets dat niet bestaat”, legt Bracke uit. Bovendien bestaat er, zelfs al mocht het geakteerd zijn, nog zoiets als de vrijheid van meningsuiting en parlementaire onschendbaarheid. “Daardoor mag je bij wijze van spreken zeggen wat je wil, al zal ik altijd blijven zeggen dat ik het fundamenteel oneens ben”, besluit Bracke.

bron: Belga