China lanceert tweede ruimtestation

Het Chinese ruimtelab Tiangong-2 is donderdag om 16.04 uur Belgische tijd met een Lange Mars 2E-draagraket vertrokken van op de basis Jiuquan in de Gobi-woestijn, zo heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld. Het tweede Chinese ruimtestation laat toe dat twee opvarenden er dertig dagen kunnen wonen, zegt Xinhua. Er zijn koppelingen van bemande en onbemande ruimteschepen mogelijk. Reeds in oktober lanceert China weer een bemande ruimtemissie met de Shenzhou-11. Het is de bedoeling met de Tiangong-2 te koppelen, waarna twee “taikonauten” zowat een maand in het nieuwe ruimtestation zullen blijven.

In april moet dan het eerste vrachtruimteschip Tianzhou-1 volgen. Het moet het tweede Chinese ruimtestation bijtanken en voedsel leveren. In september 2011 lanceerde Peking zijn eerste ruimtestation, de Tiangong-1 (“Hemels Paleis”). Dit hield er eerder dit jaar mee op data door te sturen. Drie bemande ruimteschepen hebben er gekoppeld en er zijn ook wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. De kamikazeduik in de atmosfeer is voor het najaar van 2017 gepland.

Peking denkt aan een permanent bewoond ruimtestation vanaf ongeveer 2020. De grootmacht neemt niet deel aan het Internationaal Ruimtestation ISS, in tegenstelling tot België. Maar indien de uitbating van het ISS zoals voorlopig voorzien in 2024 stopt, zal China het enige land met een ruimtestation zijn, tenzij Rusland er tegen dan ook opnieuw een heeft.

Bron: Belga