Al meer dan 4.000 banen op de tocht sinds begin september

Al meer dan 4.000 banen op de tocht sinds begin september

Sinds begin deze maand zijn al meer dan 4.000 banen in gevaar gekomen in België. Let wel, het gaat om intenties tot ontslagen, waardoor het uiteindelijke aantal niet noodzakelijkerwijs zo hoog uitkomt. Donderdagvoormiddag werden opnieuw een aantal zware sluitingen of herstructureringen aangekondigd. Het zwaarste banenverlies dat in de eerste maand na de zomervakantie aangekondigd werd is tot dusver voor rekening van Caterpillar in Gosselies, waar 2.200 banen bedreigd zijn. Het gaat daarbij om directe jobs, de impact op de indirecte werkgelegenheid is in het cijfer niet opgenomen.

Ook de werkgelegenheid in de verzekeringssector werd zwaar geraakt in september: Axa kondigde de intentie aan om 650 jobs te schrappen, P&V zowat 300. Een mogelijke sluiting van de krantendrukkerij van Printing Partners in Groot-Bijgaarden zet 158 banen op de helling.Donderdag raakte bekend dat 274 banen in gevaar zijn bij koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts, dat zijn fabriek in Grimbergen wil sluiten. Kledingketen MS Mode, die 220 mensen tewerkstelt, vraagt het faillissement aan in België, en de Amerikaanse multinational Halliburton wil zijn vestiging in Drogenbos, waar 50 mensen werken, sluiten.

Voorts maakten in september ook Dana in Brugge bekend 40 banen te willen schrappen, Eurostation eveneens 40 en CP Bourg in Ottignies 88. Deze aankondigingen opgeteld geeft 4.020 banen.

bron: Belga