1,9 miljoen dollar smartegeld voor familie van zwarte, in hechtenis overleden vrouw

1
1

De Amerikaanse autoriteiten gaan 1,9 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van een zwarte vrouw die voor een banale verkeersovertreding in Texas werd gearresteerd en die in hechtenis is overleden. Dat heeft de advocaat van de familie donderdag gezegd. De zaak Sandra Bland deed vorig jaar heel wat stof opwaaien in de Verenigde Staten, omdat ze een voorbeeld was voor de brutaliteit waarmee de politie te vaak Afro-Amerikanen aanpakt. De 28-jarige vrouw werd op 13 juli 2015 opgehangen teruggevonden in haar cel in de Texaanse county Waller, drie dagen nadat ze achter haar stuur door een agent was tegengehouden omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt toen ze van rijbaan veranderde.

De controle liep al vlug uit de hand en Sandra Bland werd met geweld tegen de grond gedrukt en gearresteerd. De feiten werden geregistreerd door amateurvideobeelden en door de politie.

Het onderhandelde akkoord tussen de gevangenisdirectie van Waller en de nabestaanden van Sandra Bland voorziet naast de financiële compensatie een verbetering van de gevangenisomstandigheden en de permanente aanwezigheid van paramedisch personeel ter plekke, verklaarde Cannon Lambert, de advocaat van de familie op CNN.

De familie van Sandra Bland heeft de thesis zelfmoord altijd uitgesloten omdat de jonge vrouw gelukkig was om een nieuwe job te beginnen en geen enkele reden had om haar leven voortijdig te beëindigen.

Bron: Belga