Hier ergeren Belgen zich het meest aan in verkeer

Fietsers storen zich aan autobestuurders die zonder te kijken hun portier open zwieren en voetgangers aan chauffeurs die hen niet laten oversteken aan een zebrapad. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV)

 

Bellen terwijl ze achter het stuur zitten, parkeren op het voetpad, door het rood fietsen… Heel wat Belgen zijn duidelijk nog geen heer in het verkeer als we cijfers over de ergernissen van de verkeersgebruikers erbij nemen. Het BIVV onderzocht waaraan fietsers, voetgangers en autobestuurders zich bij elkaar storen. Met stip op één staan bij de fietsers de autobestuurders die de deur openen zonder op te letten (52%). Verder veroorzaken automobilisten die op een fietspad parkeren (47%) en die te dicht bij een fietser rijden (36%) heel wat ergernissen.

Voetgangers vinden het dan weer heel vervelend dat chauffeurs hen niet voorlaten aan een zebrapad (54%), dat ze bellen en rijden (48%) en dat ze op het voetpad parkeren (45%).

Zwakke weggebruikers

Ook de zwakke weggebruikers zijn niet altijd even hoffelijk. Zo ergeren de autobestuurders zich blauw aan de voetgangers die zonder op te letten zomaar oversteken op een zebrapad (50%), die oversteken waar er geen oversteekplaats is terwijl er zich op minder dan 30 meter wel een bevindt (48%) en die oversteken wanneer het rood is (47%). Ook fietsers die zonder licht in het donker rijden zijn een grote bron van irritatie, vooral in Vlaanderen.

Hoffelijk gebaar

Toch is het niet allemaal een slechtnieuwsshow. Zo maakt 46% van de weggebruikers dagelijks minstens één hoffelijk gebaar naar een andere weggebruiker, 42% doet dat zelfs meerdere keren per week, besluit het BIVV.