Twee Vlaamse zwemmers (21) vermist aan Zuid-Atlantische kust

In La Palmyre, nabij Royan aan de Zuid-Atlantische kust in Frankrijk, zijn twee Vlaamse jongemannen van 21 jaar sinds woensdag 17 uur vermist nadat ze in moeilijkheden kwamen tijdens het zwemmen in zee. Dat bevestigt de organisatie Route du Soleil, dat er deze week het festival “Roadsurfing” met 2.000 jongeren organiseert. De mannen waren aan het zwemmen aan het strand Le Côte Sauvage, nabij de camping waar het festival plaatsvindt. “Eén van de 12 redders die aanwezig waren op het strand merkte de twee mannen op die door een sterke onderstroom plots buiten de afgebakende zwemzone waren geraakt, waarop ze met reddingsboei de zee ingingen om de jongemannen uit de moeilijkheden te helpen”, verduidelijkt woordvoerder Jana Van Lancker (Route du Soleil).

Op dat moment werd ook beslist om de zwemzone te evacueren, zegt de organisatie. “Toen de redders merkten dat ze door hun reddingsactie zelf in de problemen kwamen, verwittigden die de hoofredder waardoor de hulpdiensten ter plaatse kwamen met een helikopter een duikteam”, klinkt het verder.

De redders die de reddingsactie ondernamen, moesten op hun beurt gered worden door hun collega’s en werden meegenomen door een ambulance, zegt de organisatie. Die redders zijn buiten levensgevaar. Tot woensdagavond zochten politie en brandweer naar de twee jongemannen. De actie werd gestaakt toen de duisternis viel, maar donderdag wordt er verder gezocht.

Samen met de lokale autoriteiten werd beslisten om de toegang tot zee de komende dagen te verbieden. De families van de vermiste jongemannen zijn ondertussen op de hoogte gebracht. Een meegereisde agent van slachtofferbejegening vangt vrienden op.

bron: Belga