Supertaifoen Meranti raast over het zuiden van Taiwan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met windstoten van meer dan 300 kilometer per uur en hevige neerslag heeft supertaifoen Meranti woensdag in het zuiden van Taiwan het openbare leven stilgelegd. Honderden mensen moesten in veiligheid gebracht worden. Donderdag zou de orkaan het zuidoosten van de Chinese kust bereiken. In Taiwan viel bij minstens 867.000 gezinnen de stroom uit, toen de taifoen van de hoogste categorie langs de zuidpunt van de Aziatische eilandrepubliek scheerde. Minstens elf mensen raakten gewond, een man wordt vermist, aldus de autoriteiten. De zoektocht naar de man, die in de haven van Kaohsiung was gevallen, moest woensdagavond wegens het slechte weer stopgezet worden. De watervoorziening voor meer dan 709.000 gezinnen liep eveneens schade op. Alle scholen in het zuiden van het eiland bleven dicht, ook het trein- en ferryverkeer werd deels stilgelegd. De beide reactoren van de kerncentrale in Hengchun werden uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld, aldus de exploitant.

De taifoen bereikte windsnelheden tot 370 kilometer per uur en liet verkeerspalen en bomen buigen en knakken. De 23 miljoen burgers zijn wel taifoenen gewend, hun eiland wordt regelmatig door wervelstormen opgezocht. Toch waren de autoriteiten voor Meranti bijzonder op hun hoede. Volgens weerdeskundigen gaat het niet alleen om de wereldwijd grootste taifoen van het jaar, maar ook om de zwaarste orkaan die sinds 1959 langs het zuiden van Taiwan trok. De eilandrepubliek krijgt nog tot donderdagochtend met de taifoen te maken, dan trekt de orkaan verder naar het Chinese vasteland.

In China waarschuwen de autoriteiten al dagen voor de naderende taifoen. In de Volksrepubliek zijn deze zomer bij verschillende onweders door overstromingen en grondverschuivingen al honderden mensen omgekomen.

Bron: Belga