Problemen met dinsdag gelanceerde Israëlische spionagesatelliet

Problemen met dinsdag gelanceerde Israëlische spionagesatelliet

Er lijken problemen te zijn met de gesofisticeerde spionagesatelliet die Israël gisteren heeft gelanceerd. Dit heeft de Israëlische krant Haaretz vandaag gemeld. Van op de luchtmachtbasis Palmachin ten zuiden van Tel Aviv vertrok om 16.30 uur Belgische tijd een Shavit-2 draagraket die de Ofek-11 spionagesatelliet in de ruimte afzette. Aangehaald door Haaretz zei het Israëlische ministerie van Defensie echter dat er “een reeks dingen zijn die ons verontrusten” en dat het nog enkele dagen zal duren om te bepalen of de lancering al dan niet succesvol was.

Functionarissen vertelden de krant dat telemetrie, toen de kunstmaan Israël overvloog, problemen aanwees. “Er zijn enkele zaken die geen routine lijken te zijn”, bevestigde ook Ofer Doron van Israel Aircraft Industries, bouwer van de Ofek.

In tegenstelling tot andere ruimtevaartmogendheden lanceert Israël naar het westen toe en dus tegen de rotatie van de Aarde in, zodat zijn draagraketten minder natuurlijke snelheid meekrijgen. Israël wil immers zijn Arabische buren niet voor het hoofd stoten indien er zich een ongeluk zou voordoen bij een lancering in de klassieke oostelijke richting.

Op 1 september verloor Israël zijn civiele telecommunicatiesatelliet Amos-6 toen de Falcon-9 draagraket, die het tuig in de ruimte moest afzetten, explodeerde naar aanleiding van een test op het lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida.

bron: Belga