Opnieuw gehackte documenten van Amerikaanse Democraten verschenen

Opnieuw gehackte documenten van Amerikaanse Democraten verschenen
Opnieuw gehackte documenten van Amerikaanse Democraten verschenen

Een hacker heeft gisteren een reeks interne documenten van de Amerikaanse Democratische Partij openbaar gemaakt. Het gaat om dezelfde hacker die ook vlak voor de Democratische Conventie in juli een reeks documenten van de partij had vrijgegeven. Dat berichten Amerikaanse media. De hacking zou het werk zijn van Guccifer 2.0, een naar eigen zeggen Roemeense hacker die ook de verantwoordelijkheid had opgeëist na de verspreiding van de gehackte documenten in juli. De gisteren gelekte documenten zijn echter niet zo schadelijk voor de partij als de in juli verspreide mails. Het zou onder meer gaan om oude dossiers met informatie over campagnedonoren en persoonlijke gegevens van onder meer Tim Kaine, Hillary Clintons running mate.

In een reactie laten de Democraten weten dat ze verwacht hadden dat er nog meer documenten zouden worden gepubliceerd en dat hun juridische dienst aan het bekijken is of de bestanden wel authentiek zijn. Net zoals de vorige keer, wijzen ze de hacking toe aan Rusland, dat volgens hen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil helpen in zijn verkiezingsstrijd tegen Clinton.

“De Democratische Partij is het slachtoffer van een misdrijf: een illegale cyberaanval van door Rusland gesponsorde agenten die de Democratische Partij en progressieve groepen willen beschadigen, in een poging om de presidentsverkiezing te beïnvloeden”, zegt partijvoorzitster Donna Brazile. “Er is maar één persoon die gebaat is bij deze misdaden, en dat is Donald Trump.”

Bij de verspreiding van de gehackte documenten in juli uitte de partij al dezelfde beschuldigingen, die door zowel Trump als Russisch president Vladimir Poetin van de hand werden gewezen. De 20.000 mails van het campagneteam van Clinton die toen openbaar werden gemaakt, schetsten een nogal onfris beeld van de manier waarop, in de voorverkiezingen, de strijd met rivaal Bernie Sanders is gevoerd.

Bron: Belga