Juncker ziet bestaan van Europese Unie niet bedreigd

Juncker ziet bestaan van Europese Unie niet bedreigd
Juncker ziet bestaan van Europese Unie niet bedreigd

Het bestaan van de Europese Unie wordt “niet bedreigd” door de Britse beslissing om de Unie te verlaten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vandaag verzekerd in zijn State of the Union in Straatsburg. Het was de eerste keer ooit dat een Europese Commissievoorzitter in zijn jaarlijkse beleidsverklaring moest ingaan op de beslissing van een lidstaat om de Unie te verlaten. “We respecteren de Britse beslissing. We betreuren ze, maar de Europese Unie wordt niet in haar bestaan bedreigd door deze beslissing”, zo maakte Juncker zich echter sterk.

De Commissievoorzitter lanceerde nogmaals een oproep aan de Britse regering om de echtscheidingsonderhandelingen zo snel mogelijk aan te vatten. Hij hoopt op het behoud van “een vriendschappelijke relatie” met Londen, maar tegelijk maakte hij duidelijk aan de Britten dat een blijvende toegang tot de eenheidsmarkt niet “à la carte” mag zijn.

Het Brexit-referendum heeft de diepe crisissfeer op het continent enkel maar verdiept. Tegen de achtergrond van de vluchtelingencrisis laakte Juncker vorig jaar al het gebrek aan “unie in deze Unie” en dat is volgens de Luxemburgse christendemocraat nog steeds een probleem. Verdeeldheid en politieke verlamming geeft ruimte aan populisme, stelt Juncker vast, maar “het populisme lost geen problemen op, maar creëert problemen”.

Juncker lanceerde dan ook een oproep aan de lidstaten om de verdeeldheid te overstijgen en de rangen te sluiten. Ook drong hij erop aan Europa meer te verdedigen in eigen land en met concrete resultaten de harten van de burgers terug te winnen. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat Europa niet op het einde van de natiestaten uit is. “We willen niet ondermijnen, maar bouwen. We willen niet meer, maar een beter Europa.”

Bron: Belga