Congolese overheid voert repressie tegen oppositie in aanloop naar verkiezingen

Congolese overheid voert repressie tegen oppositie in aanloop naar verkiezingen

Tegenstanders van een ongrondwettelijke derde ambtstermijn van Congolees president Joseph Kabila zijn het slachtoffer van systematische repressie door de overheid. Dat stelt Amnesty International woensdag in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie spreekt over een “campagne van pesterijen en intimidatie tegen dissidente stemmen.” Oppositieleden en prodemocratische activisten worden verhinderd om zich te verenigen en vreedzaam te betogen. De Congolese regering zet daartoe overheidsinstellingen in, terwijl demonstraties van de regerende coalitie vrij kunnen plaatsvinden met de steun van de politie en lokale overheden, luidt het. “Buitenlandse onderzoekers worden het land uitgezet en mensenrechtenorganisaties die wanpraktijken publiek willen maken, worden bedreigd met sluiting”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
Amnesty beklemtoont dat de repressiecampagne indruist tegen de Congolese grondwet en tegen de internationale verplichtingen van Congo. “Mensen hun recht op vrije meningsuiting ontnemen, kan in dit al gespannen politieke klimaat leiden tot geweld”, zegt De Graeve.
De tweede en laatste ambtstermijn van president Kabila loopt eind dit jaar af. Normaal moesten er op 29 november presidentsverkiezingen plaatsvinden, maar het is onwaarschijnlijk dat die nog op tijd worden georganiseerd. De Nationale Verkiezingscommissie CENI verwijst naar technische moeilijkheden.
Begin september ging een nationale dialoog van start, op initiatief van Kabila. De meeste oppositiepartijen weigeren echter eraan deel te nemen. Ze beschuldigen Edem Kodjo, de bemiddelaar die is aangesteld door de Afrikaanse Unie, dat hij onvoldoende onafhankelijk optreedt.
Politieke leiders die de regerende coalitie de rug toekeerden omdat ze van mening verschilden over een nieuwe ambtstermijn voor Kabila, kregen af te rekenen met represailles. Een bekend voorbeeld is Moise Katumbi, die in het vizier kwam van de autoriteiten nadat hij bekend had gemaakt zich kandidaat te willen stellen bij de komende verkiezingen. Hij verliet Congo voor een medische behandeling, werd in juni bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, en leeft nog altijd in ballingschap.

bron: Belga