Chelsea Manning krijgt dan toch geslachtsoperatie

Het Amerikaanse leger heeft klokkenluidster Chelsea Manning dan toch de toestemming gegeven om een geslachtsoperatie te ondergaan. Manning was sinds vorige week vrijdag in hongerstaking in de militaire gevangenis van Fort Leavenworth omdat ze niet voldoende behandeling zou krijgen voor haar genderdysforie. Die hongerstaking heeft ze nu beëindigd, schrijven Amerikaanse media op basis van de American Civil Liberties Union (ACLU). “Dit is wat ik wou, dat ze me laten zijn wie ik ben”, liet Manning optekenen. De transseksuele soldate Chelsea Manning werd veroordeeld als man, en kreeg van het gerecht de toestemming om in de gevangenis een hormonale behandeling te ondergaan. Maar het leger verleende die nodige behandelingen niet.
Nu heeft het leger dan toch het licht op groen gezet voor Mannings geslachtsoperatie. “Ik ben oneindig blij dat het leger eindelijk het juiste gedaan heeft”, aldus Manning. “Maar ik vraag me af waarom het zo lang duurde. En waarom waren al die harde maatregelen nodig? De operatie werd al in april 2016 aangeraden. De aanbevelingen over de lengte van mijn haar dateren al van 2014. In ieder geval hoop ik dat dit een precedent zal zijn voor duizenden transseksuelen die achter me staat en hopen dat ze op een dag de nodige behandeling krijgen.”
Haar advocaat Chase Strangio van ACLU zei aan ABC News dat hij hoopt dat “ze nu zonder uitstel handelen zodat haar lijden niet hoeft te duren”.
Chelsea Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel omdat ze 700.000 vertrouwelijke documenten overmaakte aan WikiLeaks. Na een juridische strijd kreeg ze na haar veroordeling de toestemming om haar voornaam te veranderen, en om een hormonale behandeling te ondergaan om haar uiterlijk te veranderen.

bron: Belga