Braziliaanse regering komt met grootschalig privatiseringsplan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nieuwe Braziliaanse regering heeft gisteren (lokale tijd) een grootschalig privatiseringsprogramma aangekondigd. Geen enkele strategische sector ontsnapt eraan: mijnen, havens, luchthavens, autowegen, elektriciteitsdistributie, afvalwaterzuivering... Bij zowat alles wordt de private sector betrokken. Brazilië hoopt hiermee de recessie te bestrijden en nieuwe inkomsten voor de staatskas te genereren. Zo gaat de overheid nog dit jaar uit vier luchthavens (Porto Alegre, Florianopolis, Salvador en Fortaleza) stappen. Een brandstofterminal in de haven van Santarem (in het Amazonegebied) en een graanterminal in Rio de Janeiro zouden eveneens in private handen komen.

"De basisidee van dit programma is in de eerste plaats het aanzwengelen van economische groei en de creatie van jobs", verklaarde president Michel Temer, die sinds 31 augustus de plaats heeft ingenomen van de afgezette Dilma Rousseff.

Volgend jaar zouden 21 projecten geveild worden en in 2018 nog eens vier. De bedoeling is om minstens 20 procent van de aandelen in handen van private investeerders te brengen. In totaal zou het gaan om een volume van zowat 30 miljard reals (8,1 miljard euro). De openbare aanbestedingen zullen zowel in het Engels als in het Portugees gepubliceerd worden, met de bedoeling zoveel mogelijk buitenlandse interesse te wekken.

De Braziliaanse economie tekende in 2015 een krimp op van 3,8 procent. Ook dit jaar zou het bruto binnenlands product met nog eens 4 procent achteruitgaan. Daartegenover staan een inflatie van 8,9 procent en zo'n 12 miljoen werklozen.

bron: Belga