Bart De Wever laat begrotingsevenwicht los

Bart De Wever laat begrotingsevenwicht los

“Ik kan aanvaarden dat de terugkeer naar een begroting in evenwicht trager gaat.” In een interview in L’Echo en De Tijd legt N-VA-voorzitter Bart De Wever zich er vandaag bij neer dat de begroting niet in evenwicht zal zijn tegen 2018. De Wever zegt dat hij tevreden is over het sociaal-economische luik van het federale regeringswerk. “Met uitzondering van één punt: de begroting. We hadden ons structureel tekort met jaarlijks 0,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moeten verminderen, maar in realiteit – laat ons eerlijk zijn – hebben we de voorbije twee jaar telkens slechts 0,3 procent gedaan.”

De regeringspartijen onderhandelen momenteel over de begroting 2017 en volgens De Wever zouden er “moeilijke beslissingen” moeten worden genomen. Als het van de N-VA-voorzitter afhangt, wordt er verder bespaard in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Nieuwe belastingen ziet hij niet zitten. “We willen besparen, maar bepaalde partijen rond de regeringstafel delen onze mening niet.”

De Wever geeft toe dat bij verkeerde besparingen het economisch herstel gefnuikt dreigt te worden. “Als je die oplegt aan de mensen en de bedrijven, dat zou niet gaan. Daarom kan ik aanvaarden dat de terugkeer naar een begroting in evenwicht trager gaat. Maar zeggen dat we niets meer gaan doen, daar kan ik niet mee akkoord gaan.”

bron: Belga