Sloveen Ceferin wordt nieuwe voorzitter UEFA

De Sloveen Aleksander Ceferin is de nieuwe voorzitter van de UEFA. Hij haalde het met ruime voorsprong van de Nederlander Michael van Praag.

Bij de verkiezingen tijdens het buitengewoon congres in de Griekse hoofdstad Athene kozen 42 van de 55 bij UEFA aangesloten lidstaten voor de Sloveen. Slechts 13, waaronder België, kozen voor Van Praag. Het verlies van de Nederlander kwam niet als een verrassing. De 48-jarige Ceferin, relatief onbekend in de voetbalwereld, veroverde de afgelopen weken de steun van veel Europese bonden. Ook grote landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland schaarden zich achter de jurist, net als veel bonden uit Scandinavië. De Sloveen wordt de zevende voorzitter van de UEFA.

Sportief verliezer

Van Praag toonde zich een sportief verliezer. “Verliezen is niet leuk”, zei hij. “Maar we zijn geen vijanden en hebben hetzelfde doel. We willen een andere en betere UEFA. De democratie heeft gesproken. Ik respecteer dat. Ik wil Ceferin feliciteren en ik kan hem steunen. Ik bied hem mijn diensten aan. Ik wil eenheid uitstralen”, zei Van Praag die nog wel vicevoorzitter van de UEFA is.

Ceferin volgt Michel Platini op, die aan de kant staat met een schorsing. Platini werd gestraft voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens werd geschorst.

7305_2016_testcampaign_700x120_be_nl