Kamikaze Riders-lid Mohamed Kerai had duizenden verdachte foto’s op gsm

Kamikaze Riders-lid Mohamed Kerai had duizenden verdachte foto's op gsm

Mohamed Kerai, één van de twee leden van de motorclub Kamikaze Riders die verdacht worden van terrorisme, had op zijn twee gsm-toestellen duizenden verdachte foto’s staan, zo is vandaag gebleken op de Brusselse correctionele rechtbank. Het ging onder meer om foto’s van jihadisten, IS-vlaggen en haatboodschappen. “Het is niet omdat die op mijn gsm staan dat ik daarmee akkoord ging”, verklaarde de 28-jarige Kerai. Mohamed Kerai en tweede verdachte Saïd Saouti (30) werden op 27 december opgepakt, nadat de politie op 10 december informatie had gekregen dat het duo een aanslag plande op de Grote Markt van Brussel en op het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt. Het gerechtelijk onderzoek leverde uiteindelijk geen enkele aanwijzing op dat er inderdaad plannen waren voor een aanslag.

Op zijn twee gsm’s troffen de speurders wel heel wat belastend materiaal aan. Het ging om duizenden foto’s en video’s van vermoedelijke jihadisten, IS-vlaggen, IS-propaganda, IS-preken, haatboodschappen tegen sjiieten en dreigementen aan het adres Frankrijk.

“Dat zijn allemaal foto’s die ik bekeken had op Facebook en die automatisch bewaard werden op mijn gsm”, zei Mohamed Kerai. “Het is niet omdat die dingen in mijn gsm zaten, dat ik daarmee akkoord ging.”

Kerai werd ook ondervraagd over zijn paintball- en airsoft-activiteiten, maar dat waren volgens hem niet meer dan spelletjes: “We droegen daarbij wel camouflagekledij, om minder goed zichtbaar te zijn en minder snel geraakt te worden, maar dat was geen militaire training. Na de aanslagen van Charlie Hebdo ben ik minder gaan paintballen omdat ik vreesde dat het verkeerd kon geïnterpreteerd worden, dat ik me daarmee verdacht kon maken.”

bron: Belga