Federaal parket eist 7 en 3 jaar cel tegen twee Kamikaze Riders

Federaal parket eist 7 en 3 jaar cel tegen twee Kamikaze Riders

Het federaal parket heeft celstraffen van 7 en 3 jaar gevorderd tegen Saïd Saouti en Mohamed Kerai, de twee leden van de motorclub Kamikaze Riders die verdacht worden van terrorisme. Volgens substitute Fabienne Laduron zijn de twee veel geradicaliseerder dan ze willen toegeven, hebben ze trouw gezworen aan IS en onder het mom van airsoftspelletjes militaire trainingen gegeven. De rol van Saouti werd door het federaal parket een stuk groter ingeschat dan die van zijn kompaan. “Bij de huiszoeking die bij Saïd Saouti werd uitgevoerd, vond de politie niet alleen een hoop boeken en documentatie over de jihad, maar ook een hoop geschriften van Saouti’s hand”, zei de substitute. “Volgens een analist van de federale politie geven die blijk van een verregaande radicalisering, schrijft Saouti teksten die bedoeld zijn om anderen te indoctrineren, hanteert hij een ronduit toxisch discours en is hij duidelijk een leider. Zijn activiteit op Facebook wijst in dezelfde richting.”

Mohamed Kerai boezemde het federaal parket evenmin vertrouwen in. “De zogenaamde afscheidsbrief die bij hem gevonden is, stemt op zijn minst tot nadenken, net als de duizenden foto’s van jihadisten, IS-vlaggen en haatboodschappen op zijn gsm. Daarenboven werden bij hem thuis propagandastickers van IS gevonden, naast salafistische boeken en militair materiaal. Hij was al naar Maleisië gereisd en bereidde een reis voor naar Thailand, twee landen die beschouwd worden als logistieke basissen voor terroristen.”

Zowel Kerai als Saouti hebben volgens het federaal parket trouw gezworen aan IS. “Beiden hebben ook militaire trainingen gegeven of eraan deelgenomen, onder het mom van airsoft- en paintballspelletjes”, aldus de substitute. “Verschillende getuigen verklaren dat ze die zogenaamde spelletjes meer dan serieus namen en er militaire tactieken op nahielden.”
Donderdag pleit de verdediging.

bron: Belga