Drie in Duitsland opgepakte IS-aanhangers hadden banden met daders van aanslagen Parijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

De drie in Duitsland gearresteerde Syriërs, die in naam van terreurgroep Islamitische Staat (IS) mogelijk een aanslag planden, hebben volgens het voorlopige onderzoek banden met de daders van de aanslagen in Parijs van vorig jaar. Dat zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vandaag in Berlijn. Alles wijst erop dat hetzelfde netwerk van mensensmokkelaars dat bij de aanslagplegers van Parijs actief was, ook deze drie arrestanten naar Duitsland gebracht heeft. Ook de reisdocumenten zouden uit hetzelfde atelier in de overeenkomstige regio vandaan komen. Mogelijk ging het om een "slapende cel", zei de Maizière.

Het onderzoek duurde al maanden. De drie werden persoonlijk in ruime mate geobserveerd. Op geen enkel ogenblik ging van een van de drie gevaar uit, benadrukte de minister. "Er moest enkel een geschikt tijdstip afgewacht worden, waardoor een arrestatiebevel kon worden uitgevaardigd."

Op 13 november 2015 hadden extremisten gelinkt aan de terreurorganisatie IS in Parijs de concertzaal Bataclan en andere doelwitten in de Franse hoofdstad aangevallen. In totaal vielen daarbij 130 doden.

Na hun arrestatie werden de drie vermoedelijke IS-leden afgelopen voormidag van Hamburg-Fuhlsbüttel naar Karlsruhe (Baden-Württemberg) overgevlogen. Daar zetelt het het federaal Openbaar Ministerie.

Bron: Belga