Britse kandidaat-eurocommissaris Julian King overtuigt tijdens hoorzitting

De Britse kandidaat-eurocommissaris Julian King heeft tijdens zijn hoorzitting in de commissie Burgerlijke Vrijheden de Europese Parlementsleden weten te overtuigen van zijn kwaliteiten. King, die eurocommissaris voor Veiligheid, belast met de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad, zou worden, bewees maandagavond zijn “bekwaamheid, engagement en helderheid”. Dat besloten de verschillende fracties na overleg. Julian King “was goed voorbereid, hij begreep de uitdagingen van zijn portefeuille”, zei Claude Moraes (S&D), de voorzitter van de parlementscommissie. Zijn commissie gaat dan ook een brief opstellen waarin ze de aanstelling van King “in principe goedkeurt”.
De Britse diplomaat was sinds februari 2016 ambassadeur in Frankrijk toen oud-premier David Cameron hem deze zomer voordroeg om Jonathan Hill op te volgen als Brits commissaris. Hill stapte op nadat de Britten op 23 juni voor de Brexit gekozen hadden.

Maandagavond antwoordde King gedurende drie uur op vragen van de leden van de bevoegde parlementscommissie. Hij gaf geen commentaar bij de houding van het Verenigd Koninkrijk na het Brexit-referendum want als hij effectief eurocommissaris wordt, zo zei King, zal hij in het belang van alle Europeanen handelen.
Als de fractievoorzitters donderdagochtend het licht op groen zetten voor King, kan donderdagmiddag al gestemd worden over zijn benoeming in de plenaire zaal van het halfrond in Straatsburg.

Bron: Belga