Slaag jij erin om twaalf puntjes tegelijkertijd te zien?

Een illusie die mensen uitdaagt om twaalf zwarte puntjes tegelijkertijd te zien doet momenteel de ronde op het internet. Gamedeveloper Will Kerslake en professor Akiyoshi Kitaoka deelden de afbeelding op Twitter en Facebook. Op beide netwerken te samen werd de optische illusie al meer dan 25.000 keer gedeeld.

‘Ninio’s Extinction Illusion’ is een hersenspinsel van de Franse wetenschapper Jacques Ninio. De illusie heeft niet meer nodige dan horizontale, verticale en diagonale lijnen en twaalf zwarte bolletjes op punten waar de lijnen elkaar kruisen. Hoe hard je ook probeert om de twaalf puntjes te zien, naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen er enkele uit je ooghoek van zodra je op een puntje focust. Het lijkt zelfs alsof de puntjes in beweging zijn.

In een paper doet Jacques Ninio zijn illusie volledig uit te doeken. Het is bijzonder ingewikkeld, maar de illusie steunt op laterale inhibitie. Daarbij onderdrukt een actieve zenuwcel andere zenuwcellen. Dat helpt ons om een onderscheid te maken tussen twee prikkels, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de plaatsen waar men zich niet op concentreert anders kunnen lijken in onze hoeken. Voeg daarbij de grijze lijnen die gewoon doorlopen wanneer je de bolletjes niet ziet en je krijgt een bijzonder indrukwekkende illusie!