Hoe de macht in Europa helemaal kan verschuiven

De Europese socialisten overwegen een ‘grote coalitie’ van linkse partijen. Daardoor zou het machtsevenwicht in het Europees parlement helemaal verschuiven.

Wat is een ‘grote coalitie’?

Aan het begin van deze legislatuur sloten de twee grootste fracties in het Europees parlement, de christen-democraten (EVP) en de socialisten (S&D), een coalitie. Dat betekent dat ze onderling afspraken maakten om de topjobs in de Commissie en het Parlement te verdelen en om samen wetten te stemmen. Zo ligt nagenoeg alle macht bij deze twee blokken. De EVP is de grootste fractie in het parlement.

Waarover gaat het debat?

Sommige socialistische parlementsleden, zo meldt de goed geïnformeerde nieuwssite EurActiv, zouden ervan overtuigd zijn dat de S&D naar links moet opschuiven als ze wil overleven. Ze hopen op een coalitie met linkse partijen van de Groenen en de GUE/NGL. Die laatste fractie telt onder meer het Griekse Syriza van premier Tsipras onder haar leden.

Volgens EurActiv is er binnen de S&D een debat aan de gang over de toekomst van de grote coalitie met de EVP. Een eerste stap naar een linkse coalitie is de recente oprichting van een ‘progressieve caucus’ in het parlement, een samenwerkingsverband tussen parlementsleden van de drie linkse families. Toch staan veel, vooral Oost-Europese, parlementariërs weigerachtig tegen een grote linkse coalitie.

Wat zijn de breekpunten?

Volgens Frans parlementslid Emmanuel Maurel (S&D), die voorstander is van een linkse coalitie, zijn er grote meningsverschillen tussen veel socialisten enerzijds en de EVP anderzijds, met name over het besparingsbeleid en over de vluchtelingencrisis. Bovendien zou er ook onenigheid zijn over de positie van parlementsvoorzitter. Normaal zou de socialistische parlementsvoorzitter Martin Schulz halfweg de legislatuur plaats ruimen voor een EVP’er, maar niet iedereen ziet dat zitten. Schulz zelf is wel voorstander van de huidige grote coalitie met de EVP

De EVP zou op haar beurt kunnen opteren voor een alternatieve coalitie met de conservatieven van de ECR of de liberalen van ALDE.