Rechtbank Antwerpen – Umicore eist 2 miljoen euro voor diefstal edelmetalen

Rechtbank Antwerpen - Umicore eist 2 miljoen euro voor diefstal edelmetalen

Materiaalgroep Umicore eist ruim twee miljoen euro schadevergoeding van tien beklaagden. Vier van hen werkten bij het bedrijf en zouden 90 kilo aan verwerkte edelmetalen gestolen hebben. De andere beklaagden zouden bij de verdere verkoop betrokken zijn geweest. De procureur vorderde celstraffen tot twee jaar. De meeste beklaagden ontkennen.
Abdelhafid A., Mohamed E.H., Hamza S. en Osman Ö. werkten op een afdeling binnen Umicore waar edelmetalen verwerkt worden tot een zwart poeder. Tussen januari en juli van 2013 werd negentig kilo van dat goedje ontvreemd. Het werd uit de filters verwijderd – in die ruimte hingen geen bewakingscamera’s – en in rugzakken naar buiten gesmokkeld.

Het onderzoek leidde naar het viertal. Mohamed E.H. hield toezicht op het verwerkingsproces en had volgens het openbaar ministerie de diefstal dus wel moeten opmerken, wat hij ontkende. Mohamed E.H. was in de nacht van 19 op 20 juni 2013 ook samen met Hamza S. gefilmd, terwijl ze met twee rugzakken naar de kleedkamers trokken, maar er met slechts één weer naar buiten kwamen.

Ze werden gecontroleerd, maar hadden niets bij. De andere rugzak werd een dag later in de niet afgesloten locker van Osman Ö. teruggevonden, met daarin 25 kilo poeder. Bij Abdelhafid A. werden drie (lege) rugzakken teruggevonden. De verdediging pleitte de vrijspraak, omdat er geen enkel ‘ernstig’ bewijs is.

Wie wel tot bekentenissen overging, is Murat H. Hij was de schakel tussen de dieven en Kareka B., Robert M. en Akif M., die het poeder in Duitsland zouden verkocht hebben. Bij Murat H. werd 30 kilo aangetroffen. Daarnaast stonden nog twee vrouwen terecht voor witwas, omdat in hun kluizen respectievelijk 169.000 euro en 20.000 euro werd aangetroffen.

bron: Belga