Paralympische Spelen – Florian Van Acker bezorgt België tweede gouden medaille in het tafeltennis

Paralympische Spelen - Florian Van Acker bezorgt België tweede gouden medaille in het tafeltennis

Florian Van Acker heeft op de Paralympische Spelen in Rio goud veroverd in het tafeltennis voor mannen in de klasse 11 (verstandelijke beperking). De 19-jarige West-Vlaming, de nummer één op de wereldranglijst, haalde het na een erg spannende finale met 3-2 van de Australiër Samuel von Einem. De setstanden waren 11-8, 16-18, 11-13, 11-5 en 11-8, het duel duurde 35 minuten. In set één was Van Acker iets beter dan de nummer zes van de wereld (11-8), maar die hing na een erg spannende tweede manche (16-18) de bordjes in evenwicht. Ook in set drie nam de Australiër de bovenhand (11-13), al knokte Van Acker zich na een ruime achterstand (4-9) wel bijna terug naar setwinst.

De West-Vlaming stond met de rug tegen de muur, maar toonde veerkracht (11-5) en sleepte een vijfde en beslissende set uit de brand. Daarin hield hij het hoofd koel, hij won set vijf met 11-8 en pakte zo het goud. De Belgische supporters scandeerden prompt ‘poef’, het favoriete woordje van Van Acker. Hij zorgde voor het tweede tafeltennisgoud voor België in Rio.

De gouden medaille voor Van Acker is de derde Belgische plak op deze Paralympics. Zaterdag veroverde Marieke Vervoort het zilver op de 400m rolstoelsprint, gisteren pakte de pas 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos goud in de klasse 9 (hemiplegie of hersenverlamming).

bron: Belga