Oppositie belandt in Wit-Russisch parlement

Oppositie belandt in Wit-Russisch parlement
Oppositie belandt in Wit-Russisch parlement

Bij de parlementsverkiezingen van gisteren in het autoritair geregeerde Wit-Rusland heeft de oppositie voor het eerst sinds twaalf jaar haar intrede in het parlement gemaakt, zo heeft verkiezingsverantwoordelijke Lidija Jermostsjnina in de afgelopen nacht bekendgemaakt. Volgens voorlopige resultaten is in Minsk Anna Kanopazkaja van de Verenigde Burgerpartij als vertegenwoordigster van de oppositie verkozen. Zij heeft tijdens de campagne constructieve kritiek op de regering uitgeoefend en de bouw van meer scholen geëist. Waarnemers beschouwen haar verkiezing als een teken voor een bereidheid tot samenwerking vanwege president Aleksandr Loekasjenko met het Westen.

Regeringskritische media schatten ook de gekozen politica Jelena Anisim als lid van de oppositie in. Zij zet zich in voor meer armslag voor de Wit-Russische taal. Russisch en Wit-Russisch zijn officiële talen, maar in het alledaagse leven domineert het Russisch.

Volgens de kiescommissie nam zowat 75 procent van de ongeveer zeven miljoen stemgerechtigden deel aan de verkiezingen. De meeste van de 110 parlementszetels gaan volgens de voorlopige resultaten naar regeringsgetrouwe kandidaten.

Loekasjenko bestuurt de vroegere Sovjet-republiek al 22 jaar met harde hand. Nadat Rusland in 2014 de Krim had geannexeerd ontstonden er barsten in zijn honkvaste relatie met Moskou en lijkt Minsk zich meer te richten op Europa.

Bron: Belga