Kom op tegen Kanker wil tandzorg na kanker laten terugbetalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De medische en niet-medische kosten van kankerzorg zijn voor heel wat mensen zwaar om dragen. Onder meer tandzorg is een van de pijnpunten, zo blijkt uit een bevraging die Kom op tegen Kanker eind vorig jaar via de Kankerlijn hield. Die tandzorg wordt niet altijd terugbetaald en de kosten kunnen hoog oplopen. Daarom gaat Kom op tegen Kanker nu aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een reeks beleidsvoorstellen voorleggen. Bij hoofd-halstumoren gaan er vaak tanden verloren als gevolg van chirurgie en de impact die de tumor heeft op het bot. Voor patiënten aan hun radiotherapiekuur kunnen beginnen, moeten vaak tanden worden verwijderd. Radiotherapie heeft ook een negatieve invloed op tanden die wel nog kunnen blijven zitten. En ook bij andere kankers kan de behandeling met radiotherapie leiden tot schade aan of verlies van tanden. Voor het herstel van het gebit en de kauwfunctie kunnen de kosten hoog oplopen. Die worden enkel terugbetaald indien chirurgie in de mond het kaakbot raakt. Patiënten die tandverlies lijden door radiotherapie of die chirurgie krijgen van de weke delen (zoals de tong), hebben vaak ook baat bij implantaten, maar krijgen deze niet terugbetaald.

"De totale kost waar de patiënt zelf voor moet opdraaien kan bij implantaten, bruggen of kronen oplopen van 15.000 tot wel 20.000 euro. Een goed gebit is geen luxe, maar gewoon noodzakelijk om kwaliteitsvol te leven", zegt Ward Rommel, expert kankerzorg.

Kom op tegen Kanker wil onder meer de voorwaarden voor terugbetaling van implantaten versoepelen. "We roepen de overheid, ziekenfondsen en zorgverstrekkers op om onze beleidsvoorstellen verder uit te werken, zodat het herstel van een gebit na een kankerbehandeling voor alle patiënten betaalbaar is, de patiënt vooraf weet wat hij zal moeten bijleggen en de terugbetaling soepel verloopt", zegt Rommel nog.

bron: Belga