Bestand in Syrië van kracht gegaan

Bestand in Syrië van kracht gegaan
Bestand in Syrië van kracht gegaan

In Syrië is om 18 uur Belgische tijd (19 uur lokale tijd) de wapenstilstand begonnen waarover de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, afgelopen vrijdag een akkoord hebben bereikt. Het staakt-het-vuren is van start gegaan terwijl nog niet duidelijk was of alle partijen zich er volledig achter zouden stellen en er in de uren ervoor nog meerdere burgers werden gedood bij luchtaanvallen. Het bestand heeft voornamelijk als doel om humanitaire hulp te bieden aan miljoenen burgers in belegerde en fel bevochte gebieden en geldt voor alle strijdkrachten die niet door de Verenigde Naties als terroristen worden bestempeld. Het Fatah al-Sham Front (het voormalige al-Nusra Front met banden met al-Qaida) en terreurgroep Islamitische Staat (IS) worden daarom ook uitgesloten van het akkoord. Indien het staakt-het-vuren meer dan zeven dagen stand houdt, zullen de VS en Rusland IS samen bombarderen.

De gematigde rebellen in Syrië hebben de wapenstilstand positief onthaald, maar eisen “garanties” dat ook het Syrische regime er zich aan zal houden. Ze vrezen dat het regeringsleger gebruik zal maken van het bestand om verloren gebied te heroveren.

Het Syrische leger laat bij de start van het bestand weten dat het zijn militaire operaties voor zeven dagen lang zou bevriezen. De pauze “is van toepassing op het territorium van Syrië gedurende zeven dagen tot 18 september middernacht”, luidt het in een mededeling. Het regime “behoudt zich wel het recht op vergelding indien het staakt-het-vuren door andere partijen zou worden geschonden.”

Bron: Belga