Vijf tips om sneller je eerste job te vinden

Zitten je studies of school erop? Dan sta jij nu vast te popelen om te gaan werken. Het zoeken naar die eerste baan kan wat onwennig zijn. Geen probleem: VDAB helpt je om je kansen te verhogen. Met deze vijf tips ben jij in no time aan de slag.

 

 1. Gebruik de VDAB-site
  Na je studies of school, moet je je bij de VDAB registreren om je beroepsinschakelingstijd te starten. Dat las je in een vorige METRO. Log in en zet zeker je volledige cv online. Vink aan welke jobs je zoekt. Zo ontvang je gepaste vacatures in je mailbox én vinden werkgevers je vlotter. Bekijk ook de handige apps om vacatures te vinden. Het digitaal startpakket loodst je door alles wat je als schoolverlater moet weten op www.vdab.be/jongeren.
 2. Ga actief op zoek – overal
  Gebruik alle kanalen om werk te vinden. Doorzoek de jobsites en laad ook daar je cv op. Vergeet je eigen netwerk niet: vertel iedereen dat je een baan zoekt – ook op je sociale media. Jobbeurs? Doen!
 3.  Laat je coachen bij het solliciteren
  Benauwd voor je eerste jobinterview? Weten of je cv overtuigt? Maak een afspraak voor een VDAB-sollicitatiecoaching – online of in de Werkwinkel. Je krijgt feedback op je brief en cv. Je kunt zelfs het gesprek oefenen. Goed voor je zelfvertrouwen en slaagkansen.
 4. Doe ervaring op
  Neem zoveel mogelijk baantjes aan. Zo ontdek je welke job je echt ligt, en doe je tonnen werkervaring op. Bovendien: een tijdelijke job leidt vaak naar een vast contract. Of ga werkplekleren: je volgt een opleiding terwijl je in een bedrijf werkt. Vraag VDAB om info en begeleiding.
 5. Volg een opleiding of onlinecursus
  Volg een gratis VDAB-cursus online om je skills aan te scherpen. Keuze te over: van solliciteren in het Frans tot assertiviteitstraining. Je omscholen om in een knelpuntberoep aan de slag te gaan? Goed idee! Kijk of je voor de beroepsgerichte VDAB-opleidingen in aanmerking komt. Je beroepsinschakelingstijd of uitkering lopen door terwijl je leert.

Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner VDAB

logo-vdab-cmyk